Detectielussen

Detectielussen zijn onmisbaar in ons huidige, maar ook in het toekomstige wegennet. Ze verschaffen ontzettend veel informatie aan overheden en instanties. Maar detectielussen worden bijvoorbeeld ook toegepast voor stoplichten of slagbomen. Op deze pagina geven we meer achtergrondinformatie over detectielussen, de toepassingen en aanleg hiervan.
 
Video: Bekijk hier onze video waarin we bezig zijn met het aanleggen van detectielussen
Offerte aanvragen

Toepassingen van detectielussen 

Detectielussen kunnen ingezet worden voor tal van toepassingen. Bijvoorbeeld voor het verzamelen van verkeersgegevens met specifieke informatie over voertuigen. Denk hierbij aan een breed scala van informatie waar overheden het wegverkeer in goede banen kunnen leiden. Dit is van groot belang voor een veilig en consistent verkeersnetwerk. De lengte of het gewicht van vrachtwagens kan bijvoorbeeld gedetecteerd worden. Dat kan helpen bij een intelligente omleiding. Maar ook de snelheid van het verkeer. Al deze data wordt gebruikt om de weggebruiker en overheidsdiensten te informeren en te adviseren op korte en lange termijn. Telpunten zijn een goed voorbeeld van zo’n toepassing waar een detectielus enorm bij kan helpen. Waar dit voorheen vaak nog gedaan moest worden door studenten, gebeurt dit tegenwoordig veelal automatisch via indicatielussen.
 
wegdek met detectielussen

Detectie voor stoplichten en toegang

Waar detectielussen misschien wel het meest van bekend zijn, is natuurlijk van de stoplichten. Al mag je dat eigenlijk zo niet noemen. Want officieel noemen we dit verkeersregelinstallaties (VRI). Een andere belangrijke toepassing van detectielussen is het doorgeven van signalen voor toegang, waardoor bijvoorbeeld toegangspoorten, slagbomen of anderszins afsluitingen geactiveerd kunnen worden.  

Hoe werkt het?

Dat zullen we hier eenvoudig proberen uit te leggen. In een inductielus bevindt koperdraad die zich in het wegdek verwerkt wordt zoals je kunt zien in bovenstaande video of onderstaande afbeeldingen. Door deze aan te sluiten op een lusdetector ontstaat een magnetisch veld, een zogenaamde elektrische spoel. Wanneer hier een bijvoorbeeld een auto, vrachtwagen of ander voertuig overheen rijdt wordt dit magnetische veld herkend en verstoord. Dit geeft vervolgens een soort melding waarmee slagbomen, toegangspoorten en toegangshekken geopend worden of stoplichten geactiveerd worden.


 
Detectielussen wegdek  Detectielussen aanleggen
Offerte aanvragen

Aanbrengen van de lussen

Bij het aanbrengen van detectielussen komt specialistisch vakmanschap om de hoek kijken. Zo houden we er rekening mee dat verstorende invloeden uit de directe omgeving, zoals metalen voorwerpen of elektrische leidingen in de grond, uitgesloten zijn.  Ook de vorm is bij het aanleggen van detectielussen zeer relevant, vanwege het aantal windingen er nodig zijn voor detectie. Meest voorkomend hierbij zijn vierkante en rechthoekige vormen. Uiteraard speelt ook het soort wegdek nog een belangrijke rol bij de aanleg. Bij asfalt plaatsen we detectielussen direct in het asfalt, terwijl de lussen bij klinkers altijd onder de bestrating geplaatst worden. Met de juiste apparatuur, vakmannen en jarenlange ervaring weet Verkeerstechniek Velddriel vrijwel iedere detectie klus tot een succes te brengen.
 

Inductielus in het wegdek

Een detectielus is dus als het ware een inductielus bestaande uit koperdraad die voor een perfecte detectie van het verkeer zorgt. Verkeerstechniek Velddriel B.V.  slijpt, zaagt en brengt deze inductielus aan in het wegdek. Dit doen wij voor tal van bedrijven waaronder ook diverse andere grote aannemers. Om deze aannemers het hele jaar door met de juiste mankracht en materieel te ondersteunen werken wij veelal met raamcontracten. Voor iedere opdracht waar er detectielussen nodig zijn, willen wij je graag van dienst zijn. Ons vakkundige team staat voor je klaar!
 
Offerte aanvragen
Copyright © Verkeerstechniek Velddriel